Bo i Brf Trumman

Här hittar du viktig information om ditt boende: Bo i BRF Trumman. Dokumentet förtydligar våra stadgar och ger övrig information.

Senast uppdaterad 2024-01-18

Att bo i en bostadsrätt - en skrift om din bostadsrätt och bostadsrättsförening från SBC.

Vaktmästare
Sverker, nr 50, är vår vaktmästare under 23/24.

El och värme
Varje lägenhet har eget avtal för värme och hushållsel. Föreningen står för regelbunden service av gasolpannan men du måste själv fylla på vatten i pannan, hålla uppsikt efter eventuella läckor och rapportera eventuella problem. Föreningen har serviceavtal med Vaillant/Gaseres för pannan, vid problem ring 040-803 30.

OBS! Känner du gaslukt, stäng gashuvudkranen innanför dörren till tvättstugan, vädra och ring Primagaz 0303-72 71 00.

Vatten och avlopp
Föreningen har avtal med Mittskåne Vatten för vatten och avlopp. Fakturorna skickas kvartalsvis till föreningens kassör som delar ut dessa till medlemmarna. Även påminnelser skickas till föreningens kassör för utdelning till berörd medlem. Du betalar bara för din egen förbrukning. Du kan inte få e-faktura eller betala via autogiro enligt Mittskåne Vattens regler för bostadsrättsföreningar.

Enligt stadgarna ansvarar bostadsrättshavaren för avloppsledningar innanför lägenhetens väggar, dvs föreningen betalar inte för spolning av dessa ledningar vid stopp. Ditt underhållsansvar innebär att regelbundet rensa golvbrunnar och vattenlås för att förebygga stopp i avloppet. 

Anticimex trygghetsförsäkring för våtrum
För att förebygga problem har föreningen tecknat en särskild trygghetsförsäkring med Anticimex som innebär obligatorisk kontroll av alla våtrum vart tredje år (nästa kontroll sker hösten 2025).  Besiktningsprotokollet hjälper dig att åtgärda och förebygga problem. Vid en skada kan försäkringen betala din självrisk, förutsatt att utrymmet har godkänts vid kontrollen och att alla delar då gick att inspektera, t ex att badkarsfront tagits av. Varje lägenhet får ett protokoll. Observera att denna kontroll inte ersätter en överlåtelsebesiktning inför försäljning.

En vattenskada som uppstår på grund av bristande underhåll (vårdslöshet), till exempel på grund av otät skarv i badrummets våtrumstapet eller avsaknad av droppskydd under diskmaskinen, innebär att du kan komma ansvara (stå hela kostnaden) för reparation av både underliggande skikt och ytskikt. 

Läs gärna artikeln och information om ansvar vid vattenskador i bostadsrättslägenheter.

Fläkt och ventilation
Din lägenhet har ett ventilationssystem som är kopplat till köksfläkten. Det är viktigt att reglage av fläktvarvtal (om detta finns på din fläkt) alltid står på medium för att ventilationen ska fungera optimalt. Den ska stå på max vid matlagning, dusch och bad men kan sättas på minimum vid längre tids frånvaro. Du ansvarar för spiskåpan, föreningen för ventilationssystemet. Obligatorisk ventilationskontroll (OVK) görs vart tredje år (nästa 2023). 

Du ansvarar för att rengöra fläktens fettfilter regelbundet.

Brandskydd
Föreningen har utrustat alla lägenheter med nya brandvarnare December 2023, 2st/lägenhet. (plus magnetfäste) Brandvarnarna tillhör lägenheten och lämnas kvar vid avflyttning. När brandvarnarens batterier är slut, efter ca 8-10 år, byts hela brandvarnaren ut (meddela styrelsen). Radhusbränder är tyvärr ganska vanliga och kan få stora konsekvenser för flera familjer. Tillsammans kan vi förebygga en del risker, se information om brandskydd nedan.

Bilkörning på gården
Du kan köra in tillfälligt med bilen för att lasta av och in. Kör försiktigt och tänk på att sikten kan vara skymd bakom häckar och förråd. Parkering är inte tillåten inne på området/tomten, vilket innebär att du inte heller får ladda din el-/hybridbil på tomten i det fall du har sådan. Biltvätt är inte tillåten, men du får köra in bilen framför din lägenhet för att kunna städa/dammsuga. Du måste dock vara beredd på att flytta bilen om någon annan behöver kommer förbi. Mopedkörning är inte tillåten.

Utemiljö
Bostadsrättsinnehavaren ansvarar för att hålla sin trädgård/uteplats i gott skick. Häckar ska klippas regelbundet. Stuprör och stuprännor ska rensas för att förebygga stopp (dock inte de som är mer än 3 m över mark, detta svarar föreningen för under förutsättning att de åtkomliga från marken). Förråd ska tvättas/målas av bostadsrättsinnehavare. Föreningen bekostar färg, olja och annat material för förråd och balkong men arbetet ska i största möjliga mån göras av medlemmarna själva för att hålla våra kostnader nere. Ta kontakt med styrelsen om du inte har möjlighet att utföra arbetet själv.

Plank, staket och altan
Om du vill sätta upp staket, cykelställ, bygga någon form av altan/uterum, börja med fråga kommunen om du behöver bygglov. Reglerna för bostadsrätt i radhusform är annorlunda än jämfört med fristående villor och friköpta radhus. Innan du - eller föreningen - söker bygglov måste du ha skriftligt godkännande från dina grannar samt från styrelsen. Gör en ritning som visar vad du vill göra, med angivna mått, och visa grannar/styrelse i samband med att du inhämtar skriftligt godkännande. Egenansvar för att kontakta ledningskollen.se då det finns specifika regler för att gräva i vår mark pga gasledning. 

Eventuella bygglov ska även lämnas till styrelsen.